ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЇ СТАЛОГО РОЗВИТКУ НАФТОГАЗОВИХ КОМПАНІЙ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Ніколаєв, Дмитро (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена дослідженню теоретико-методологічних засад формування стратегії сталого розвитку в умовах глобалізації з акцентом на діяльність нафтогазових компаній. Розглянуто еволюцію концепції сталого розвитку та основні наукові підходи до формування механізмів її реалізації. Проаналізовано передумови виникнення стратегії сталого розвитку та систематизовано її базові принципи з урахуванням сучасних глобальних викликів, трансформації енергетичних ринків і посилення екологічних та інституційних обмежень. Досліджено світові тенденції реалізації цілей сталого розвитку в нафтогазовому секторі в контексті енергетичного переходу, ESG-стратегій і декарбонізації. Визначено ключові напрями трансформації стратегій сталого розвитку нафтогазових компаній в умовах посилення глобальної конкуренції та зростання суспільних очікувань.