ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ЄВРОПЕЙСЬКОГО РИНКУ МОЛОЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ: ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНІ ПОТОКИ ТА ЛАНЦЮГИ ДОДАНОЇ ВАРТОСТІ - Ліщинський, Ігор; Лизун, Марія (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено сучасні тенденції розвитку європейського ринку молочної продукції щодо трансформації експортно-імпортних потоків та формування ланцюгів доданої вартості. Актуальність теми зумовлена посиленням структурних змін у молочному секторі Європи під впливом глобальних викликів та переорієнтації попиту на продукцію з високою доданою вартістю. Метою дослідження є виявлення закономірностей розвитку ринку та визначення ролі окремих товарних сегментів у зовнішній торгівлі. Отримані результати дозволили визначити домінуючі напрями торговельних потоків, окреслити позиції країн-лідерів та виявити зростаючу роль високомаржинальних сегментів. Практичне значення роботи полягає у можливості використання результатів для формування експортних стратегій, адаптації національних виробників до вимог європейського ринку.