КОНЦЕПТУАЛЬНА ЕВОЛЮЦІЯ БЕНЧМАРКІНГУ В КОНТЕКСТІ ФОРМУВАННЯ ПАРАДИГМИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Шкільняк, Михайло; Крамарчук, Світлана (Економіка та суспільство, 2025)
У цій статті досліджується концептуальна еволюція бенчмаркінгу в контексті формування парадигми сталого розвитку. Аналізується перехід бенчмаркінгу від операційного інструменту підвищення продуктивності до механізму стратегічного управління, інтегрованого з показниками ESG та Цілями сталого розвитку (ЦСР). Розглядаються типології бенчмаркінгу – операційний, тактичний, стратегічний та коопераційний – та їх застосування на мікро-, мезо- та макрорівнях управління. Досліджено роль коопераційних підходів та спільного обміну знаннями у підвищенні ефективності організацій та регіонів. Окреслено перспективи формування партнерських мереж, що сприяють досягненню балансу між економікою, суспільством та навколишнім середовищем, а також підвищенню конкурентоспроможності та стійкості економічних систем у довгостроковій перспективі.