ІНТЕГРАЦІЯ ФАНДРАЙЗИНГУ ТА ФІНАНСОВИХ ІНСТИТУЦІЙ У РОЗВИТКУ СТАРТАП-ПІДПРИЄМНИЦТВА - Соколова, Альона; Рижков, Артем; Соколов, Олександр (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглянуто сутність дефініцій «стартап» та «стартап-екосистема», а також сучасні фінансові та фандрайзингової інструменти підтримки розвитку стартапів в Україні в умовах економічних трансформацій, цифровізації та післявоєнного відновлення. Визначено основні джерела фінансування стартап-проєктів, зокрема самофінансування, гранти, венчурний капітал, краудфандинг, банківське кредитування та державну підтримку. Розкрито роль фінансових інституцій у формуванні ефективної стартап-екосистеми. Обґрунтовано необхідність інтеграції фандрайзингу та інституційних механізмів у фінансовому забезпеченні інноваційного підприємництва. Зазначено, що системне використання та поєднання фандрайзингових і фінансових інструментів сприяє підвищенню інвестиційної привабливості, масштабуванню бізнесу та посиленню конкурентоспроможності національної економіки.