ІНСТИТУЦІЙНІ ТА ФІНАНСОВІ ІНСТРУМЕНТИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ГРОМАД: ПІДХОДИ ДО ТРАНСФОРМАЦІЇ СИСТЕМИ ФІНАНСУВАННЯ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ - Ломачинська, Ірина; Крючкова, Наталія (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено інституційні механізми та фінансові інструменти забезпечення сталого розвитку територіальних громад України в умовах трансформації системи фінансування місцевого самоврядування. Обґрунтовано, що реформа децентралізації суттєво посилила фінансову автономію громад, розширила їх повноваження у сфері надання публічних послуг та створила передумови для більш ефективного управління місцевим розвитком. Водночас сучасні трансформаційні виклики, зокрема соціально-економічна нестабільність, нерівномірність ресурсного забезпечення територій, демографічні диспропорції, а також наслідки воєнних руйнувань, актуалізують необхідність удосконалення підходів до фінансового забезпечення місцевого самоврядування. У роботі систематизовано ключові інституційні механізми розвитку громад, серед яких виокремлено нормативно-правову базу, децентралізацію повноважень, стратегічне планування, підвищення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування та механізми міжмуніципального співробітництва. Окрему увагу приділено аналізу фінансових інструментів стимулювання місцевого розвитку, зокрема державним субвенціям, міжбюджетним трансфертам вирівнювання, місцевим податкам і зборам, грантовим ресурсам міжнародної технічної допомоги, а також інструментам участі громадян у бюджетному процесі. На основі узагальнення вітчизняного та зарубіжного досвіду визначено основні тенденції трансформації системи фінансування громад, серед яких посилення фінансової автономії, зростання ролі місцевих інвестицій, цифровізація бюджетного управління та активізація міжнародної підтримки. Обґрунтовано перспективні напрями підвищення фінансової стійкості громад у контексті післявоєнного відновлення, зокрема диверсифікацію дохідної бази, впровадження інноваційних фінансових механізмів і розвиток партнерства з бізнесом та громадськістю. Успішна реалізація наступних кроків реформи забезпечить українським громадам необхідні інструменти для відновлення, зростання і процвітання в довгостроковій перспективі, наближаючи Україну до найкращих світових стандартів місцевого розвитку.