ТРАНСФОРМАЦІЯ ВІДНОСИН З ПОСТАЧАЛЬНИКАМИ В РИТЕЙЛІ: ВІД ТРАНСАКЦІЙНОГО ДО ЕКОСИСТЕМНОГО ПІДХОДУ - Лісіца, Вікторія (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена обґрунтуванню теоретичних засад трансформації управління взаємовідносинами з постачальниками в ритейлі на основі екосистемного підходу. Досліджено еволюцію наукових підходів до SRM, з’ясовано фактори переходу від традиційних моделей постачання до екосистемної логіки взаємодії, визначено зміни у ролі постачальників у ланцюгах створення цінності, систематизовано сучасні інструментарії SRM з урахуванням цифровізації та принципів сталого розвитку, узагальнено основні підходи щодо впровадження екосистемного підходу в SRM ритейл-компаній. Досліджено механізм адаптації світових екосистемних підходів до управління відносинами з постачальниками в українському ритейл-секторі. Запропоновані рекомендації, пов’язані з пошуком ефективних рішень в напряму реалізації екосистемного підходу в SRM ритейл-компаній.