МАСШТАБУВАННЯ БІЗНЕСУ ЯК ЧИННИК ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ ПІДПРИЄМСТВА - Юринець, Зорина; Стрільчук, Руслан; Ковпак, Альона (Економіка та суспільство, 2026)
У статті систематизовано основні напрями масштабування бізнесу, серед яких виділено збільшення обсягів продажів без істотного зростання постійних витрат, розширення клієнтської бази та вихід на нові ринки, диверсифікацію продуктів і послуг, цифрове масштабування, використання франчайзингових і партнерських моделей, а також оптимізацію бізнес-процесів. Обґрунтовано, що вибір конкретного напряму масштабування має здійснюватися з урахуванням галузевої специфіки, ресурсного потенціалу підприємства та рівня ризиків. Приділено увагу ролі цифрових технологій у процесі масштабування бізнесу. Розглянуто сучасні масштабовані бізнес-концепції, зокрема електронну комерцію, онлайн-курси, онлайн-маркетинг, створення цифрового контенту, рішення у сфері відновлюваної енергії, організацію заходів. Обґрунтовано, що зазначені напрями мають різний рівень капіталомісткості, однак об’єднані високим потенціалом зростання та можливістю масштабування за умови ефективного управління.