ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В СТАТИСТИЦІ ТА ЕКОНОМІЦІ ПІДПРИЄМСТВ ТУРИЗМУ ТА ГОСТИННОСТІ - Олійник, Ольга; Слободянюк, Олександр (Економіка та суспільство, 2026)
Дана стаття містить систематизовану теоретичну базу, яка торкається розгляду інформаційного піднесення підприємств в сфері туризму та готельно-ресторанної справи. Описано сутнісну характеристику інформаційного розросту підприємств в сфері гостинності та туризму в сучасних умовах господарювання. Якість використовування інформаційних технологій залежить ефективність роботи туристичної системи та окремих суб’єктів господарювання індустрії туризму і гостинності. Інформація про наявну інформаційну базу щодо новітніх цифрових технологічних процесів і відповідного операційного інструментарію обумовлює розшукування конкретних провайдерів, та є назрілим в туристичній практиці на всіх періодах життєвого циклу туристичного продукту та в сегменті діяльності туристичної інфраструктури. Підприємства туризму та гостинності України можуть обрати програмний продукт, адаптований саме до власних особливостей діяльності, що значно полегшує процес використання програмного забезпечення, економію часу на роботу з документами, формування внутрішньої звітності в зручному для користування форматі.