МОЛОКОПЕРЕРОБНА ГАЛУЗЬ УКРАЇНИ ТА CТРУКТУРА ГЛОБАЛЬНИХ ЛАНЦЮГІВ ДОДАНОЇ ВАРТОСТІ ЇЇ ПРОДУКТІВ - Окландер, Михайло (Економіка та суспільство, 2026)
У статті досліджено процеси інтеграції України в глобальні ланцюги доданої вартості, що є об’єктивною необхідністю в умовах глобалізації світової економіки. Проаналізовано сучасну структуру участі вітчизняних підприємств у глобальних ланцюгах доданої вартості, визначено ключові канали міжнародної кооперації. Встановлено, що на сучасному етапі Україна переважно залучена до початкових ланок глобальних ланцюгів доданої вартості. Основними бар’єрами інтеграції в більш високі сегменти є інституційна нестабільність, недостатній рівень інноваційної та інвестиційної активності, логістичні ускладнення та наслідки воєнних дій. Обґрунтовано, що поглиблення інтеграції України в глобальні ланцюги доданої вартості можливе за умови реалізації комплексної державної політики, спрямованої на стимулювання інновацій, розвиток людського капіталу, підтримку експортоорієнтованих підприємств і гармонізацію національного регуляторного середовища з європейськими стандартами.