СТРАТЕГІЯ ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЇ МАЛИХ І СЕРЕДНІХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ТУРБУЛЕНТНОСТІ - Русняк, Максим (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена дослідженню стратегічних підходів до інтернаціоналізації малих і середніх підприємств України в умовах глобальної економічної турбулентності. Проаналізовано динаміку розвитку українських МСП у 2020–2025 роках з урахуванням впливу пандемії COVID-19, повномасштабної війни та структурних змін світової економіки. Систематизовано ключові бар’єри виходу МСП на міжнародні ринки, зокрема фінансові, інституційні, логістичні та технологічні обмеження. Обґрунтовано роль цифровізації, євроінтеграційних процесів та міжнародної фінансової підтримки у підвищенні експортного потенціалу МСП. На основі кількісного аналізу офіційних статистичних даних та кейс-досліджень сформульовано стратегічні напрями посилення конкурентоспроможності українських МСП на зовнішніх ринках з урахуванням прогнозних трендів 2026 року.