СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО РОЗВИТКУ ВИСОКОТЕХНОЛОГІЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ У НЕСТАБІЛЬНОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Коптілий, Дмитро (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена дослідженню розвитку високотехнологічних підприємств у середовищі, що характеризується нестабільністю, підвищеною невизначеністю та частими структурними зрушеннями. У роботі здійснено детальний аналіз функціонування високотехнологічних підприємств через взаємодію виробничих, технологічних, управлінських, фінансових і кадрових підсистем.. Обґрунтовано практичні підходи до реалізації системного управління розвитком шляхом інтеграції ключових підсистем і синхронізації їх ритмів роботи. Увагу приділено узгодженню стратегічних цілей із наявними ресурсними та часовими обмеженнями, що дає змогу уникати перевантаження системи та зменшувати управлінські ризики. Надано пропозиції щодо використання системних показників для коригування траєкторії розвитку. Практична цінність дослідження полягає у можливості застосування отриманих результатів у стратегічному управлінні високотехнологічними підприємствами в умовах нестабільності.