ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ БАНКІВСЬКОГО КРЕДИТУВАННЯ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - Бондаренко, Лідія; Яремкович, Мар’ян (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена аналізу банківського кредитування в Україні як одного з ключових елементів фінансової системи, що підтримує стабільне функціонування економіки країни під час війни. В статті розкрито економічну сутність банківського кредиту та обґрунтовано його значення у стимулюванні інвестиційної активності, підтримці платоспроможності суб’єктів господарювання та формуванні передумов економічного зростання. Також проаналізовано сучасні тенденції розвитку кредитного ринку в умовах воєнного стану, зокрема зміну структури кредитних портфелів банків, зростання кредитних ризиків і поширення проблемної заборгованості. Визначено вплив монетарної політики НБУ, державних програм підтримки бізнесу та роль цифровізації у трансформації кредитних процесів і підвищенні ефективності управління ризиками. Під кінець, в статті окреслено перспективи розвитку банківського кредитування в період післявоєнного відновлення економіки України.