ТРАНСФОРМАЦІЯ РОЛІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ГВАРДІЇ УКРАЇНИ У СИСТЕМІ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ - Медвідь, Михайло; Медвідь, Юлія; Сокол , Леся (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено трансформацію ролі Національної гвардії України (НГУ) у системі державного регулювання національної та економічної безпеки. Проаналізовано сучасне безпекове середовище України з воєнними, гібридними, економічними та інфраструктурними загрозами. Обґрунтовано необхідність інтеграції сектора безпеки і оборони в економічні механізми. Визначено ключові закономірності трансформації функцій НГУ: розширення функціонального значення, непрямий системний економічний вплив, залежність ефективності від рівня загроз і міжвідомчої координації. Вперше запропоновано формалізовану модель економіко-безпекового впливу НГУ. Підкреслено роль НГУ у стійкості критичної інфраструктури, відновленні економічної активності та підтримці безперервності виробничих і логістичних процесів. Результати свідчать, що трансформація НГУ сприяє інтеграції безпекових і економічних функцій, зміцненню економічної стійкості та підвищенню ефективності управління безпекою.