ПОДАТКОВЕ НАВАНТАЖЕННЯ НА АГРАРНИЙ СЕКТОР ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ТА ГАЛУЗЕВІ ВИКЛИКИ - Самарічев, Дмитро (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено наукові підходи до трактування поняття податкового навантаження як важливої економічної категорії, що відображає вплив податкової політики держави на соціально-економічний розвиток. Проаналізовано особливості формування податкового навантаження в аграрному секторі економіки України з урахуванням чинної системи оподаткування та галузевої специфіки. Особливу увагу приділено впливу воєнного стану на фінансово-економічні результати діяльності сільськогосподарських підприємств. Оцінено роль податкових пільг і фіскальних стимулів, запроваджених державою з метою підтримки аграрного бізнесу в умовах війни, а також виявлено ключові проблеми чинної податкової системи, пов’язані з її недостатньою гнучкістю та нерівномірним розподілом податкового навантаження. Обґрунтовано напрями удосконалення податкової політики спрямовані на оптимізацію податкового навантаження на аграрний сектор економіки, зниження фінансових ризиків та стимулювання відновлення і сталого розвитку галузі в умовах воєнного та післявоєнного періодів.