РОЛЬ ВІДКРИТОГО БАНКІНГУ В ЦИФРОВІЙ ТРАНСФОРМАЦІЇ РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ. - Довгань, Олександр (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено роль відкритого банкінгу як одного з ключових напрямів цифрових інновацій ринку фінансових послуг в Україні. Розкрито сутність та принципи функціонування, особливості і перспективи впровадження в Україні. Проаналізовано вплив відкритого банкінгу на розвиток фінансових інновацій, рівень конкуренції та підвищення клієнтоорієнтованості фінансових установ. Акцентовано увагу на перевагах і ризиках практичного застосування відкритого банкінгу, зокрема в аспектах інформаційної безпеки, захисту персональних даних, виконання регуляторних вимог і досягнення цілей учасників фінансового ринку. Окреслено перспективи еволюції відкритого банкінгу і його значення для забезпечення прозорості, ефективності функціонування фінансового ринку України, інтеграції з фінансовим ринком Європи.