ФОРМУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА В КОНТЕКСТІ ЕКСПОРТНО-ОРІЄНТОВАНОЇ СТРАТЕГІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ НАЦІОНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА: ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ - Почтовюк, Андрій; Подшивалов, Ілля; Убийвовк, Максим (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена теоретичному дослідженню впливу експортно-орієнтованої стратегії економічної безпеки держави на формування інноваційного потенціалу підприємства. Актуальність теми зумовлена необхідністю забезпечення інноваційної діяльності та розвитку підприємств в умовах експортно-орієнтованої стратегії економічної безпеки. Проаналізовано сутнісні характеристики інноваційного потенціалу підприємства, окреслено перелік структурних складових і узагальнено ряд факторів формування. Розглянуто підходи до визначення категорії «економічна безпека національного господарства», узагальнено основні її компоненти. Ідентифіковано специфічні складові експортно-орієнтованої стратегії економічної безпеки держави. На теоретичному рівні визначено і узагальнено вплив експортно-орієнтованої стратегії економічної безпеки на формування інноваційного потенціалу підприємства.