КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ІНТЕГРАЦІЇ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ТОВАРІВ І СИСТЕМИ ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ В УПРАВЛІННІ ППІДПРИЄМСТВОМ - Полоз, Денис (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено загальні практичні і теоретичні напрацювання, пов’язані із концептуальними засадами інтеграції бухгалтерського обліку товарів і системи внутрішнього контролю в управлінні підприємством. Доведено, що недостатня інтеграція обліку товарів із внутрішнім контролем зумовлює інформаційні розриви між процесами облікового відображення, контролю, аналізу. Доведено, що наукові розробки доцільно зосередити на вдосконаленні методологічних підходів враховуючи особливості різних галузей діяльності підприємств. Доведено, що інтеграція бухгалтерського обліку товарів і внутрішнього контролю забезпечує формування цілісного інформаційно-контрольного простору. Рекомендовано розробити модель оцінювання ефективності інтегрованих обліково-контрольних систем, дослідити можливість використання цифрових інструментів, аналітики, ризик-орієнтованих підходів у контролі товарних процесів.