СТРУКТУРНА МОДЕЛЬ КЛАСИФІКАЦІЇ ОСНОВНИХ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ ПІДПРИЄМСТВА - Філіна, Світлана; Крутько, Олексій (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена актуальним поглядам на класифікацію бізнес-процесів. Здійснено узагальнення наукових трактувань категорії бізнес-процесу. Проведено порівняння основних точок зору на складосновних бізнес-процесів підприємства. Виокремлено базові напрями класифікації бізнес-процесів за функціональним призначенням. Визначено, що еталонною вважається класифікація бізнес-процесів на основні, допоміжні та управлінські. Обґрунтовано значення бізнес-процесів як інтегруючої категорії управління, що поєднує ключові управлінські категорії та забезпечує ефективне використання ресурсів, узгодження цілей та підвищення конкурентоспроможності підприємства. Авторами визначено, що бізнес-процеси сприяють оптимальному використанню ресурсів, формуванню споживчої цінності та зростанню конкурентоспроможності.