КОНЦЕПТУАЛЬНЕ МОДЕЛЮВАННЯ АДАПТИВНОГО УПРАВЛІННЯ НЕВИЗНАЧЕНІСТЮ В ІНФОРМАЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЄКТАХ - Семенюк, Олексій (Економіка та суспільство, 2025)
Постійне зростання рівня невизначеності обумовило потребу розробки таких моделей управління інформаційно-технологічними проєктами, що здатні формалізувати прийняття рішень при впливі непередбачуваних подій. Розроблено комплексну модель адаптивного управління невизначеністю, що розподілена на чотири взаємопов’язані проекції. Процесна складова алгоритмізує циклічну обробку сигналів невизначеності, інтегруючи контури зворотного зв’язку та оновлення бази знань ІТ-проєкту. Структурна складова визначає онтологію предметної області, встановлюючи логічні зв’язки між джерелами ризиків, механізмами адаптації та стратегіями реагування. Рольова проекція деталізує взаємодію між командою розробки, архітектором та власником продукту в процесі технічної перевірки рішень. Поведінкова проекція моделює життєвий цикл задач з урахуванням результатів кількісного оцінювання впливу невизначеності на ефективність управління проєктом.