ОЦІНЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ В УМОВАХ КРИЗИ - Кропельницька, Світлана; Криховецька, Зоряна; Кропельницький, Андрій (Економіка та суспільство, 2025)
У статті проаналізовано сучасні наукові підходи до оцінювання інвестиційної привабливості в умовах кризових трансформацій економіки. Розглянуто вітчизняні й зарубіжні дослідження, присвячені індикаторному, ризик-орієнтованому та управлінському підходам до оцінки інвестиційної привабливості галузей економіки. Особливу увагу приділено визначенню специфіки роздрібної торгівлі як галузі, що дуже чутлива до макроекономічних шоків, змін споживчого попиту та інституційної нестабільності. Обґрунтовано доцільність застосування інтегрованого методичного підходу до оцінювання інвестиційної привабливості роздрібної торгівлі, який поєднує систему кількісних індикаторів, оцінювання інвестиційних ризиків та управлінські інструменти антикризового менеджменту. Запропоновано узагальнену методичну модель оцінювання інвестиційної привабливості роздрібної торгівлі, придатну для використання в аналітичній та управлінській практиці у кризові періоди.