ПОДАТКОВЕ ПЛАНУВАННЯ ЯК СКЛАДОВА ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ ПІДПРИЄМСТВА ТА ЧИННИК ОПТИМІЗАЦІЇ ПОДАТКОВОГО НАВАНТАЖЕННЯ - Панасейко, Ірина; Панасейко, Сергій; Панасейко, Микола (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглянуто важливу функцію податкового планування на підприємстві – оптимізацію системи оподаткування та податкового навантаження. Метою статті є дослідження форм реалізації податкової політики підприємства в сфері податкового планування, ключових напрямків здійснення податкового планування та податкової оптимізації. Охарактеризовано напрямки здійснення податкового планування та податкової оптимізації при створенні підприємства: обрання організаційно - правової форми господарювання, реєстрацію підприємства в офшорних зонах, вибір системи оподаткування. Розглянуто напрямки здійснення податкового планування та податкової оптимізації в процесі функціонування підприємства: обрання контрагентів з різним податковим статусом та різних форм господарських операцій, альтернативність формування облікової політики підприємства, обрання видів діяльності, форм виплат працівникам, умов господарських договорів.