АКТИВИ ПОКРИТТЯ СТРАХОВИХ РЕЗЕРВІВ У СИСТЕМІ ПРУДЕНЦІЙНОГО НАГЛЯДУ: НАУКОВІ ПІДХОДИ ТА СУЧАСНА РЕГУЛЯТОРНА ПРАКТИКА (2012–2025) - Дрига, Жанна (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена дослідженню наукових підходів і сучасної регуляторної практики формування та оцінювання активів, що покривають страхові резерви, у системі пруденційного нагляду за діяльністю страховиків. Обґрунтовано, що в умовах посилення вимог Національного банку України активи резервів перестають бути формальним елементом дотримання нормативів і набувають ключового значення для забезпечення платоспроможності страховика та фінансової стійкості небанківського фінансового сектору. У дослідженні застосовано нормативно-правовий аналіз, системний підхід і методи економічного моделювання. Розроблено модель оцінювання активів покриття резервів за критеріями якості, ліквідності, диверсифікації та контрагентського ризику, а також запропоновано матрицю контролю і KPI-набір внутрішнього контролю. Доведено, що застосування запропонованого інструментарію підвищує доказовість управлінських рішень і сприяє ранньому виявленню ризиків.