ЦИФРОВА КОНКУРЕНЦІЯ ЯК РУШІЙНА СИЛА КЛІЄНТООРІЄНТОВАНИХ СТРАТЕГІЙ - Коломієць, Ганна; Меленцова, Ольга; Рябовол, Дмитро (Економіка та суспільство, 2025)
У статті проведено глибоке теоретико-прикладне дослідження феномену цифрової конкуренції як ключового детермінанта трансформації сучасних бізнес-стратегій у бік повної клієнтоорієнтованості. Актуальність роботи обґрунтована радикальними змінами в глобальному економічному ландшафті, де стрімка цифровізація та посилення невизначеності змушують суб’єктів господарювання переглядати традиційні моделі конкурентної боротьби. Автори підкреслюють, що в умовах сучасних викликів, таких як геополітична нестабільність та наслідки глобальних криз, цифрова конкуренція стає не лише викликом, а й стратегічним інструментом для забезпечення життєздатності бізнесу через посилення взаємодії зі споживачем. Теоретичний каркас дослідження побудований на системному аналізі еволюції поглядів на конкуренцію: від класичних підходів А. Сміта та неокласичних концепцій А. Маршалла до сучасних теорій М. Портера та Ж. Тіроля. Особливу увагу приділено тому, як цифрові технології редефінують сутність конкурентних переваг, переводячи фокус із володіння фізичними ресурсами на здатність генерувати та обробляти дані про клієнтський досвід. У статті доведено, що цифрова конкуренція діє як потужний каталізатор інновацій, стимулюючи компанії впроваджувати персоналізовані сервіси та адаптивні бізнес-моделі, що базуються на реальних потребах ринку. Наукова новизна роботи полягає в детальному аналізі механізмів залучення клієнтів у цифровому середовищі. Автори досліджують концепцію «Total Experience» (TX), яка об’єднує досвід клієнта (CX), досвід співробітника (EX), користувацький досвід (UX) та мультидосвід (MX). Такий комплексний підхід дозволяє створювати цілісну екосистему взаємодії, що забезпечує стійку лояльність та конкурентну резистентність. У роботі акцентовано на важливості переходу від трансакційного маркетингу до стратегії створення довгострокової цінності для споживача через цифрові платформи. Висновки статті містять конкретні рекомендації щодо використання цифрових інструментів для аналітики даних та управління клієнтським досвідом. Автори аргументують, що успіх у цифрову епоху прямо залежить від здатності бізнесу інтегрувати цифрові технології в усі ланки створення вартості, роблячи клієнтоорієнтованість не просто гаслом, а основою операційної ефективності та стратегічного зростання.