ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОЗДАТНОСТІ У ЗЕД ПІДПРИЄМСТВА - Крупський, Андрій (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено підходи до визначення конкуренції та конкурентоздатності підприємства із виокремленням умов її забезпечення та підвищення. Визначено вплив удосконалення функції планування у сфері активізації ЗЕД на формування нових конкурентних переваг, покращення маркетингової політики, інформаційного, виробничо-технологічного, фінансово-економічного, управлінського потенціалу підприємства. Обґрунтовано напрями підвищення конкурентоздатності у ЗЕД підприємства та реалізації стратегічних планів розвитку. Охарактеризовано значення аналізу та оцінювання фінансово-економічних параметрів ведення бізнесу для прийняття рішень в напрямі підвищення конкурентоздатності у ЗЕД та обранні стратегії розвитку. Доведено необхідність розвитку системи менеджменту якості, яка пришвидшує процеси формування нових конкурентних переваг та сприяє підвищенню цінової та нецінової конкурентоздатності на зовнішніх ринках збуту продукції вітчизняних підприємств. Визначено принципи, на яких повинен грунтуватися процес формування системи підвищення конкурентоздатності у ЗЕД підприємства.