АНАЛІЗ МЕТОДІВ ПРОГНОЗУВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ВРАЗЛИВОСТЕЙ КРАЇН - Яровенко, Ганна (Економіка та суспільство, 2025)
У статті реалізовано бібліометричний аналіз наукових публікацій з проблематики прогнозування соціально-економічних вразливостей країн на основі даних бази Scopus із використанням аналітичного пакету VOSviewer. В результаті виявлено динаміку публікацій за 1991-2025 рр., провідні країни та галузі досліджень, а також тематичні кластери методів прогнозування: штучний інтелект і обробка природної мови, машинне навчання в соціально-економічних та екологічних системах, статистичне моделювання та управління ризиками, алгоритмічна оптимізація, прогнозування траєкторій руху, фінансове моделювання, бюджетування та системи раннього попередження. Результати дозволяють стверджувати про перспективи розвитку методів прогнозування із урахуванням впливу кіберзагроз, корупції та відмивання коштів, а також потенціал нейронних мереж, зокрема GRU, для підвищення точності прогнозів і підтримки стратегічного прийняття рішень.