УПРАВЛІННЯ СПОЖИВЧОЮ ПОВЕДІНКОЮ КЛІЄНТІВ НА ОСНОВІ ПРОГРАМ ЛОЯЛЬНОСТІ - Петрова, Ірина; Мостіпан, Олександр (Економіка та суспільство, 2025)
У сучасних умовах високої конкуренції та насиченості ринку підприємства все більше орієнтуються на утримання наявних клієнтів, а не лише на залучення нових. Одним із ключових інструментів формування довгострокових взаємин із споживачами виступають програми лояльності, які поєднують економічні, емоційні та соціальні стимули. В умовах українського ринку, де споживачі дедалі більше орієнтуються на цифрові технології та персоналізований досвід, впровадження сучасних програм лояльності здатне стимулювати повторні покупки, активізувати клієнтську базу та формувати довгострокову прихильність до бренду. Дослідження показує, що комплексний підхід до управління лояльністю, що поєднує економічні, емоційні та соціальні стимули, є ключовим фактором підвищення ефективності взаємодії з клієнтами та забезпечення стабільної конкурентної переваги підприємств.