СОЦІАЛЬНО-СОЛІДАРНА ЕКОНОМІКА: КОНЦЕПЦІЯ ТА РІЗНОМАНІТНІСТЬ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ФОРМ - Шумська, Світлана; Близнюк, Вікторія (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглянуто сутність та еволюцію поняття соціально-солідарної економіки. Зазначено, що хоча більшість з понять щодо соціальної, солідарної, соціально-солідарної економіки й перетинається в деяких аспектах, вони визначають цю сферу та належні їм суб’єкти з різних точок зору, охоплюючи таким чином різні набори реалій. Досліджено стан сфери благодійності та рівня залученості українського суспільства до благодійності та волонтерства в Україні. Наголошено на важливості діяльності суб’єктів, які займаються економічною, соціальною та екологічною діяльністю, що служить колективним інтересам на основі принципів добровільної співпраці, взаємодопомоги та демократичного управління. Підкреслено потенціал соціально-солідарної економіки як важливого фактору інклюзивного та сталого зростання, що сприяє соціальним перетворенням та зменшенню нерівності.