СТРАТЕГІЧНІ КОМУНІКАЦІЇ ТА МЕДІАЦІЯ ЯК ІНСТРУМЕНТИ ЗМІЦНЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ЧЕРЕЗ РЕЗИЛЬЄНТНІСТЬ ПАРТНЕРСТВ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ - Гуріна, Ганна; Ліскович, Назарій; Целуйко, Олексій (Економіка та суспільство, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена безпрецедентними викликами, пов’язаними з повномасштабною агресією, де резильєнтність авіаційних та інших організацій є ключовою передумовою виживання та відновлення. Робота досліджує критичну роль стратегічних комунікацій та медіації конфліктів у контексті повоєнного відновлення України. Ми обґрунтовуємо, що прозорі та адаптивні комунікації є необхідними для відновлення довіри, формування спільного бачення та налагодження двостороннього діалогу між усіма зацікавленими сторонами. Особлива увага приділяється значенню відновлення репутації підприємств, що постраждали від війни. Дослідження висвітлює медіацію конфліктів як незамінний інструмент для збереження партнерських відносин та оперативного вирішення спорів, на відміну від традиційних юридичних методів. Аналізується ключова роль професійних медіаторів як нейтральних посередників, здатних фасилітувати діалог та трансформувати конфронтацію у конструктивну взаємодію. Інтегруючи зарубіжний досвід переговорів, ми пропонуємо алгоритм побудови міцних партнерств, який поєднує стратегії комунікації та медіації. Цей комплексний підхід є фундаментальним для сталого розвитку, економічного відродження та зміцнення стійкості України в цілому.