ПРОБЛЕМИ ЕФЕКТИВНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ФІНАНСОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ СТИМУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ВІДНОВЛЮВАНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ - Мороз, Алла; Куценко, Владислав (Економіка та суспільство, 2025)
Зростаючі кліматичні цілі та зобов’язання вимагають масштабних інвестицій у «чисту» енергію, що вдвічі перевищують нинішні вклади у викопне паливо. Однак глобальні інвестиції у ВДЕ нерівномірно розподілені і концентруються в розвинутих країнах, тоді як економіки, що розвиваються, залишаються недофінансованими. Хоча у світі існує широкий спектр «зелених» фінансових інструментів (пільгові кредити, гарантії, «зелені» облігації, змішане фінансування тощо), їх ефективність стримують інституційні та ринкові бар’єри: нестабільність тарифної політики, слабка інституційна спроможність, високі ризики та відсутність довгострокових кредитів. У статті здійснено систематизацію фінансових інструментів для підтримки ВДЕ та класифікацію ключових бар’єрів їх ефективного впровадження. На основі аналізу публікацій і звітів міжнародних організацій виокремлено заходи подолання виявлених перешкод: від регуляторних реформ (стабілізація політики, спрощення процедур, стандарти PPA) до фінансових (концесійне кредитування, гарантії, бленд фінансування) і соціально-інформаційних (освітні кампанії, підвищення кваліфікації).