ОСОБЛИВОСТІ БАНКІВСЬКОГО КРЕДИТУВАННЯ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Тимошенко, Марина; Бондаренко, Анастасія (Економіка та суспільство, 2025)
Визначальна риса сьогодення – турбулентність економічного середовища. У статті розкрито особливості банківського кредитування в умовах економічної невизначеності, що зумовлює підвищення ризиків і зміну поведінкових стратегій фінансових установ Мета статті – дослідити особливості банківського кредитування в умовах невизначеності, визначити фактори економічної нестабільності, а також окреслити напрями адаптації кредитної політики банків до зростання ризиків і мінливості фінансового середовища. Досліджено, як ці фактори впливають на структуру кредитних портфелів, обсяги кредитування, рівень резервування та ліквідність банківського сектору. Обґрунтовано, що ефективна кредитна політика має ґрунтуватися на принципах гнучкості, збалансованості та технологічної інноваційності. Результати дослідження мають практичне значення для формування стратегій ризик-менеджменту та удосконалення кредитної діяльності банків у мінливому фінансовому середовищі.