ДОСЛІДЖЕННЯ СЕРЕДОВИЩА ФУНКЦІОНУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ЯК ІНСТРУМЕНТУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТІЙКОСТІ - Бацай, Роман (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено фінансові інструменти хеджування логістичних ризиків сільськогосподарських підприємств України в умовах повномасштабної війни. Показано, що руйнування інфраструктури, блокування експортних маршрутів, зростання фрахтових ставок і страхових премій істотно підвищують волатильність собівартості й грошових потоків агробізнесу. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та систематизація комплексу фінансових інструментів хеджування логістичних ризиків і визначення підходів до їх інтеграції в систему ризик-менеджменту підприємства. Методичну основу становлять аналіз і узагальнення наукових джерел, картування ланцюгів постачання, сценарний та ризик-орієнтований підходи. У роботі класифіковано логістичні ризики, окреслено канали їх трансмісії у фінансові показники та систематизовано інструменти хеджування: деривативи на аграрні товари й фрахтові індекси, традиційне й параметричне страхування, валютні деривативи. Запропоновано алгоритм формування стратегії хеджування, що поєднує ідентифікацію ризикової експозиції, вибір хеджованої позиції, структурування комбінованих програм і базову оцінку їхньої ефективності. Доведено, що застосування зазначеного підходу дає змогу зменшити волатильність логістичних витрат та посилити фінансову стійкість сільськогосподарських підприємств.