МАКРОЕКОНОМІЧНА НЕСТАБІЛЬНІСТЬ ЯК ФАКТОР РИЗИКУ ДЛЯ ОЗДОРОВЧОГО БІЗНЕСУ - Цапенко, Вадим; Однолько, Вікторія (Економіка та суспільство, 2025)
У статті всебічно досліджено вплив макроекономічної нестабільності на функціонування рекреаційно-оздоровчих підприємств. Проаналізовано ключові прояви економічних дисбалансів, зокрема інфляційний тиск, зниження інвестиційної активності, девальваційні зміни та скорочення туристичних потоків, а також їхній вплив на фінансову стійкість, структуру й динаміку попиту, витратність діяльності та стратегічні можливості розвитку оздоровчих установ. Наголошено на необхідності адаптивного управління в умовах підвищеної економічної невизначеності. Запропоновано практичні напрями реагування, серед яких диверсифікація послуг, цифровізація бізнес-процесів, підвищення енергоефективності, активізація роботи з внутрішнім ринком та посилення системи ризик-менеджменту для забезпечення довгострокової стабільності та конкурентоспроможності галузі.