МОВНІ МОДЕЛІ ДЛЯ АВТОМАТИЗАЦІЇ ДОКУМЕНТУВАННЯ ТА ПІДТРИМКИ УПРАВЛІННЯ ЗНАННЯМИ У ВІДДАЛЕНИХ КОМАНДАХ ІТ-КОМПАНІЙ - Румик, Ігор (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено застосування великих мовних моделей (LLM) для автоматизації створення технічної документації та підтримки управління знаннями у віддалених ІТ-командах. Дослідження проведено за допомогою методу систематичного аналізу наукових публікацій для огляду сучасних підходів інтеграції ШІ у процеси документування, методу типології для класифікації підходів інтеграції, а також методу моделювання для розробки моделі впровадження RAG-архітектури. Розглянуто ключові напрями інтеграції ШІ у процеси документування, проаналізовано сучасні наукові підходи та наведено практичні рекомендації щодо впровадження технологій штучного інтелекту у життєвий цикл розробки програмного забезпечення. Особливу увагу приділено архітектурі Retrieval-Augmented Generation (RAG) як ефективному способу побудови внутрішніх систем підтримки знань. Показано, що використання LLM сприяє підвищенню ефективності командної роботи, стандартизації документації та оптимізації процесів комунікації в умовах віддаленої роботи.