ОСОБЛИВОСТІ СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ КРИПТОВАЛЮТ В СУЧАСНІЙ ФІНАНСОВІЙ СИСТЕМІ - Кравчук, Роман (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено особливості появи та розвитку цифрових валют та біткоїна, його становлення як першої і найвідомішої криптовалюти. Наведені переваги та недоліки використання біткоїна у фінансовій сфері. Описано визначення та принцип роботи технології блокчейн, переваги та недоліки використання технології, варіанти застосування блокчейну у різних сферах економіки. Описані причини росту капіталізації ринку криптовалют. Наведено рейтинг криптовалют за капіталізацією світового ринку. Окремо досліджені причини росту капіталізації та вартості біткоїна. Розглядається процес майнінгу біткоїна, механізм винагороди та поняття халвінгу, що регулює випуск нових монет. Також обговорюється вплив регуляції криптовалют у різних країнах на розвиток ринку, інфраструктури та формування довіри інвесторів. Висвітлено стан регуляції віртуальних активів в Україні та можливість інтеграції кращих зарубіжних практик.