СТРАТЕГІЧНІ ТЕНДЕНЦІЇ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ОСВІТНЬОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА РОЗВИТКУ РИНКУ EDTECH - Шипуліна, Юлія; Семенютін, Артем (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено стратегічні тенденції цифрової трансформації освітньої діяльності та розвитку ринку EdTech в умовах переходу до економіки знань і прискорення глобальних технологічних змін. Визначено ключові чинники зростання ринку освітніх послуг у світі та в Україні, підкреслено роль пандемії COVID-19 та повномасштабної війни як каталізаторів упровадження дистанційних та змішаних форм навчання. Проаналізовано результати міжнародних звітів щодо розвитку ринку освітніх послуг, Європейського плану дій цифрової освіти, а також дані оцінювання цифрових навичок населення України. Систематизовано підходи українських і зарубіжних дослідників щодо ключових напрямів цифровізації освіти та інновацій у сфері EdTech. Запропоновано узагальнену модель тенденцій цифрової трансформації освітньої сфери, а також визначено перспективи та виклики її розвитку.