ОПОДАТКУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ ІТ-СФЕРИ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Милашко, Микола (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено сучасні підходи до оподаткування ІТ-галузі України в контексті трансформації цифрової економіки та зростання ролі ІТ-сектора у формуванні ВВП і бюджетних надходжень. Розглянуто особливості чинного нормативно-правового поля, включно зі спеціальним режимом Дія Сіті, а також податкові моделі для юридичних осіб і ФОП. Проаналізовано проблеми адміністрування податків, виклики трансфертного ціноутворення, подвійного оподаткування та обміну податковою інформацією. Окрему увагу приділено впливу податкової політики на інвестиційну привабливість, ринок праці та ризики втрати податкової бази. На основі узагальнення аналітичних даних запропоновано напрями вдосконалення податкових механізмів, спрямованих на підвищення фіскальної стійкості та конкурентоспроможності ІТ-індустрії.