ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ТА АДАПТАЦІЯ СТРАТЕГІЇ У СФЕРІ БІЗНЕСУ - Петряков, Володимир (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглянуто сучасні підходи до оцінки ефективності бізнес‑стратегій і механізмів їх адаптації у динамічному ринковому середовищі. Особливу увагу приділено систематичному моніторингу реалізації стратегії за допомогою ключових показників ефективності (KPI), Balanced Scorecard (BSC), Objectives and Key Results (OKR) та методів стратегічного аналізу. На основі актуальних аналітичних даних про стан малого та середнього бізнесу в Україні за 2023–2025 рр. показано, що стратегічні рішення необхідно підкріплювати кількісними оцінками й бути готовими до коригувань. Проаналізовано результати Small Business Sentiment Index (Європейська бізнес асоціація) і Business Activity Expectations Index Національного банку України, динаміку реєстрації та закриття фізичних осіб‑підприємців (ФОП), рівень цифровізації та плани щодо розширення бізнесу. Узагальнено best practices адаптації українських і міжнародних компаній. Показано, що поєднання кількісних метрик з гнучким управлінням і цифровою трансформацією забезпечує стійкість бізнесу в умовах невизначеності.