АГРАРНЕ ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ В КООРДИНАТАХ ЗЕЛЕНОГО ПЕРЕХОДУ - Дячинська, Олена (Економіка та суспільство, 2025)
Зелена парадигма становлення аграрного виробництва передбачає взаємодію та взаємозалежність екологічної та економічної складової в системі основних еколого-економічних показників розвитку країни. В статті акцентується увага на тенденціях зеленого переходу в аграрному землекористуванні щодо виконання цілей Європейського Зеленого курсу та особливостях повоєнного відновлення. З’ясовано необхідність переходу до low-carbon моделі агарного землекористування та визначено витрати на впровадження методів сталого аграрного землекористування. Проведено діагностику стану зеленого переходу аграрного землекористування за допомогою V&V-моделі, яка дає можливість паралельного планування зеленого переходу в ракрусі кліматичної політики, та оцінюванні потенціалу декарбонізації сільськогосподарського виробництва. Проаналізовано потенціал сталого аграрного землекористування щодо забезпечення зеленого переходу. Обґрунтовано потенційну здатність аграрного землекористування позитивно впливати на кліматичні зміни.