ІНТЕЛЕКТУАЛЬНЕ МОДЕЛЮВАННЯ В АДАПТИВНОМУ УПРАВЛІННІ ПІДПРИЄМСТВОМ - Філіпковська, Лариса (Економіка та суспільство, 2025)
У статті вирішується проблема вибору інтелектуальної моделі управління підприємством, що забезпечує налаштування на специфіку об’єкта управління за рахунок використання апостеріорної інформації про нього та зовнішнє середовище, а також додаткової інформації про експлуатацію системи. Надано схему адаптивного управління підприємством. Задля створення відповідної моделі адаптивного управління розглянуто методи розпізнавання образів, наведено їх сучасну класифікацію. При формуванні інтелектуальної моделі адаптивного управління подано низку розв’язуваних задач. Запропоновано використання структурно-аналітичного методу розпізнавання образів, що дозволяє ідентифікувати стани підприємства для реалізації економічної безпеки. У перспективі можна розробити адаптивну модель управління підприємством в цілому на основі структурно-аналітичного методу розпізнавання образів.