РОЛЬ КОМУНІКАЦІЙ У ПРОЄКТНОМУ МЕНЕДЖМЕНТІ ПРИ УПРАВЛІННІ ТОВАРНОЮ ПОЛІТИКОЮ ПІДПРИЄМСТВА - Якубенко, Віталій; Зачосова, Наталія (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено роль комунікації як системного елементу управління проєктами, що впливає на координацію дій, розподіл ресурсів та досягнення визначених цілей. Значну увагу приділено взаємозв’язку ефективності комунікацій з процесами управління товарною політикою підприємства, яка передбачає формування асортименту, управління життєвим циклом товарів та адаптацію пропозиції до потреб ринку. Здійснено аналіз міжособистісної взаємодії всередині проєктних команд з акцентом на зв’язок між якістю комунікаційних процесів та ефективністю реалізації проєктних завдань. Встановлено, що показники комунікаційної взаємодії, зокрема своєчасність, прозорість та змістовність обміну інформацією, корелюють із рівнем відповідальності учасників та дотриманням часових рамок проєкту. Окрему увагу приділено неформальним каналам комунікації, які сприяють формуванню стійких горизонтальних зв’язків у колективі, підвищенню рівня довіри та створенню сприятливого психологічного клімату. Проаналізовано значення емоційного інтелекту керівника як чинника, що опосередковано впливає на якість управлінських рішень і взаємодію в команді. Отримані результати можуть бути використані для удосконалення комунікаційних стратегій у межах управління проєктами різного рівня складності.