ЕКОНОМІЧНА ОПТИМІЗАЦІЯ ТА СТРАТЕГІЧНА СТІЙКІСТЬ МУЛЬТИМОДАЛЬНИХ ЛОГІСТИЧНИХ МЕРЕЖ В УКРАЇНІ: ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ ДЕФІЦИТУ ЕФЕКТИВНОСТІ В УМОВАХ ТУРБУЛЕНТНОСТІ - Целлєр, Владислав; Крамський, Сергій (Економіка та суспільство, 2025)
На сьогоднішній день ефективність мультимодальних логістичних мереж визнається в сучасній економічній теорії ключовим і часто вирішальним фактором національної конкурентоспроможності та інтеграції в глобальні ланцюги створення доданої вартості. У ХХІ столітті логістика перетворилася з простої «транспортної послуги» на складну систему управління логістичними ланцюгами та потоками, яка безпосередньо впливає на інфляцію, валовий внутрішній продукт та інвестиційну привабливість країни в умовах турбулентності. Для України, з її унікальним географічним положенням та статусом провідного світового експортера сільськогосподарської та промислової продукції, мультимодальна логістика завжди була стратегічним економічним активом економіки України. До 2022 року ця модель була оптимізована навколо низьковитратної, високопропускної здатності морських шляхів Чорного моря, що забезпечувало українським товарам конкурентну кінцеву ціну на ринках Азії, Африки та Близького Сходу. Економічний контекст та глобальне значення. Виклик геополітичного шоку та порушення моделі розвитку і фунціонування маршутів доставки вантажів. Повномасштабна військова агресія росії проти України, що розпочалася у лютому 2022 році, спричинила негайний геополітичний шок для економіки. Проблеми блокади чорноморських портів та систематичне руйнування логістично-транспортної інфраструктури (мостів, залізничних вузлів, портових терміналів) означали не просто тимчасові труднощі, а повний крах існуючої економічної моделі логістики. Логістичний сектор економіки був змушений здійснити негайний, хаотичний та надзвичайно витратний перехід від парадигми мінімізації витрат (ефективності) до парадигми виживання та управління ризиками (стійкість). Цей зсув створив екзогенний економічний бар’єр, зробивши традиційні моделі розрахунку логістичних витрат повністю недійсними та недоречними для аналізу експертами. Подальші наукові дослідження в галузі мультимодальної логістики, розкриває нові горизонти та межі в досліджуваній авторами науково-предметній тематиці сфери данної роботи.