ДЕТЕРМІНАНТИ РОЗВИВАННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВ НА ЗАСАДАХ СМАРТ-СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ - Брославський, Віталій (Економіка та суспільство, 2025)
Розвивання зовнішньоекономічного потенціалу підприємств набуває особливої ваги в умовах глобального трансформування, цифровізування, підсилення міжнародної конкуренції. Для України, що переживає структурну перебудову, післявоєнну відбудову, формування стійких експортних моделей є ключовим завданням. Концепція смарт-спеціалізування відкриває нові можливості для посилення інноваційності, технологічного оновлення та створення унікальних експортних ніш. У статті обґрунтовано актуальність комплексного аналізування інноваційних, ресурсних, інституційних, ринкових і цифрових чинників, що визначають здатність підприємств інтегруватися у глобальні ринки та формувати конкурентні переваги. Результати дослідження спрямовані на удосконалення стратегій розвитку бізнесу відповідно до S3-пріоритетів регіонів.