РОЗВИТОК БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ В КОНТЕКСТІ ВИКЛИКІВ ІНФОРМАЦІЙНОГО СУСПІЛЬСТВА - Остапчук, Сергій; Павлюковець, Микола; Андрєєв, Андрій (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена аналізу основних викликів з якими стикається бухгалтерський облік як наука і практика в умовах стрімкого росту числа інформаційних запитів, та які одночасно виступають драйверами його еволюційного розвитку. Автори використали системний підхід в межах якого бухгалтерський облік розглядається як цілісна система, що складається з багатьох взаємопов’язаних елементів. Цей підхід дозволяє дослідити зв’язки та взаємодії між складовими облікової системи, а також її реакцію на виклики породжені змінами соціально-економічного простору. В роботі виділено п’ять груп викликів, які вимагають змін від як від самої облікової системи, так і бухгалтерів, які забезпечують її функціонування на рівні підприємства. Результати дослідження свідчать, що найістотнішими рисами розвитку бухгалтерського обліку в епоху інформаційного суспільства є: гібридизація облікової професії, поява альтернативних облікових моделей виміру екологічних, економічних і соціальних результатів діяльності підприємств, а також формування змістовно нового типу звітності, у якій переважає наративна складова.