СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ: АДАПТАЦІЯ КЛАСИЧНИХ КОНЦЕПЦІЙ ДО СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ - Гнатюк, Андрій (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглянуто проблематику стратегічного планування в умовах невизначеності та його адаптацію до сучасних викликів. Узагальнено еволюцію класичних підходів стратегічного менеджменту та перехід до гнучких моделей, що поєднують аналітичні, поведінкові та цифрові елементи. Підкреслено значення системного мислення та динамічних здібностей підприємства для забезпечення стратегічної гнучкості та стійкості в кризових і посткризових умовах. Висвітлено роль цифрових технологій, зокрема Big Data, штучного інтелекту та цифрових двійників, у формуванні нової парадигми адаптивного стратегічного управління. Наголошено на важливості ESG-підходу як інструменту інтеграції та запропоновано концептуальну модель адаптації стратегічного планування для підприємств України, орієнтовану на стійкий розвиток і технологічну модернізацію у період післявоєнного відновлення.