АДАПТИВНЕ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ДИНАМІЧНИХ ЗМІН ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА - Кондратюк, Оксана; Васюткіна, Наталія (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено питання адаптації транспортних підприємств до динамічних змін зовнішнього середовища. Визначено ключові зовнішні фактори впливу, серед яких економічні коливання, політична нестабільність, технологічні трансформації, воєнні ризики, порушення логістичних ланцюгах та екологічні ризики. Акцентовано увагу на стратегічних напрямах підвищення адаптивності підприємств, зокрема на впровадженні цифрових технологій, модернізація транспортної інфраструктури, диверсифікації послуг, розвитку інноваційних логістичних рішень та формування ефективного антикризового менеджменту. Обґрунтовано напрями адаптивного управління розвитком транспортних підприємств, що поєднують принципи стійкості, інноваційності та проактивності реагування, забезпечуючи їх ефективне функціонування в умовах в умовах невизначеності те зовнішніх загроз.