ТЕНДЕНЦІЇ ФУНКЦІОНУВАННЯ МІЖНАРОДНОГО БІЗНЕСУ У ГЛОБАЛЬНОМУ КОНКУРЕНТНОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Керечанин, Віктор; Ерфан, Єва (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена дослідженню актуальних тенденцій функціонування міжнародного бізнесу у глобальному конкурентному середовищі. Проаналізовано трансформацію міжнародного бізнесу в умовах глобалізації. Акцентовано увагу на її перевагах для діяльності суб’єктів міжнародного підприємництва та на викликах, які вона створює. Глобалізація проявляє себе каталізатором структурних змін у сфері міжнародного бізнесу. Визначено тенденції, які характеризують сучасний стан функціонування міжнародного бізнесу. Серед них виокремлено цифровізацію, ESG-підхід, реалізацію концепції сталого розвитку, креативну економіку та активізацію інноваційних процесів. Розглянуто виклики, з якими стикається міжнародний бізнес у сучасних умовах. Відзначено, що у перспективі буде сформовано нову парадигму міжнародного бізнесу, орієнтовану на стійкий розвиток, технологічну ефективність та глобальну взаємодію компаній.