СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ДИСТРИБУЦІЇ ВИННОЇ ПРОДУКЦІЇ В УКРАЇНІ В КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛЬНОГО РИНКУ - Приймук, Ольга (Економіка та суспільство, 2025)
Досліджено сучасні тенденції дистрибуції винної продукції в Україні з урахуванням трансформацій світового ринку. Проаналізовано структуру національної системи збуту, ключові моделі дистрибуції та їхню роль у функціонуванні ланцюгів постачання. Проведено порівняльний аналіз структури каналів збуту та взаємодію учасників ринку. Доведено, що сучасна система дистрибуції в Україні має багаторівневий характер, поєднуючи традиційні оптові канали, спеціалізовану роздрібну торгівлю, мережеві формати та швидко зростаючі онлайн-платформи. Розглянуто діяльність основних операторів оптово-дистриб’юторського рівня та класифіковані моделі дистрибуції. Виявлені практичні виклики, пов’язані з регуляторними змінами, конкуренцією імпортної продукції та структурними особливостями рітейлу. Запропоновано напрями вдосконалення дистрибуційних моделей з метою підвищення конкурентоспроможності виробників.