ПОВЕДІНКОВІ ТА АНАЛІТИЧНІ АСПЕКТИ ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ У МІНЛИВОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Синюк, Оксана (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена дослідженню поведінкових та аналітичних аспектів прийняття управлінських рішень у мінливому середовищі, що характеризується високим рівнем невизначеності та ризику. Розкрито взаємозв’язок між поняттями ризику й невизначеності, обґрунтовано обмеження класичних раціональних моделей прийняття рішень та роль поведінкових чинників у сучасному менеджменті. Проаналізовано основні методи оцінювання управлінського ризику (аналіз чутливості, сценарний аналіз, метод Монте-Карло, нечітка логіка) та їх поєднання з психологічними механізмами сприйняття ризику. Визначено вплив когнітивних упереджень на управлінські рішення й окреслено шляхи їх подолання через розвиток критичного мислення, колегіальність і цифрову поведінкову компетентність. Запропоновано узагальнену поведінково-аналітичну модель прийняття управлінських рішень, що інтегрує раціональні, інтуїтивні та організаційні компоненти.