ФІНАНСОВА КОНВЕРГЕНЦІЯ ЯК ІНДИКАТОР ІНТЕГРАЦІЙНОЇ ГОТОВНОСТІ УКРАЇНИ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Семенов, Олексій (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено фінансову конвергенцію як ключовий індикатор інтеграційної готовності України до Європейського Союзу. Обґрунтовано теоретико-методичні засади оцінювання рівня зближення фінансових систем, визначено взаємозв’язок між макрофінансовою стабільністю, інституційною сумісністю та ефективністю державної політики. Проаналізовано сучасні тенденції гармонізації монетарної й фіскальної сфер, виявлено структурні дисбаланси та інституційні обмеження, що стримують процес фінансової інтеграції. Розроблено авторську концептуальну модель оцінювання інтеграційної готовності, яка поєднує когнітивний, аналітичний і функціональний рівні фінансової політики та відображає синтез кількісних і якісних показників конвергенції. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення стратегічних орієнтирів адаптації фінансової системи України до стандартів ЄС і підвищення її стійкості у післявоєнний період.