РОБОТИЗАЦІЯ, ЕКОЛОГІЗАЦІЯ, ЦИФРОВІЗАЦІЯ: ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ В КОНТЕКСТІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - Овчиннікова, Вікторія; Ляхов, Максим; Малашенко, Володимир (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено особливості формування конкурентоспроможності підприємств в умовах глобальних трансформацій, зумовлених цифровізацією, роботизацією, екологізацією та євроінтеграцією. Доведено, що впровадження цифрових технологій, автоматизація та орієнтація на сталий розвиток забезпечують довгострокові переваги. Проаналізовано вплив цифрової трансформації на ефективність управління та інноваційну активність, роль роботизації у підвищенні продуктивності й точності процесів. Розкрито значення екологізації для раціонального використання ресурсів і відповідності стандартам Європейського Союзу. Визначено вплив євроінтеграції на гармонізацію норм і посилення участі у глобальних ланцюгах вартості. Сформульовано принципи конкурентоспроможності: інноваційність, технологічна гнучкість, екологічна відповідальність, цифрове управління, розвиток людського капіталу та стратегічна адаптивність.